Dirigent Holtense Muziekvereniging verwacht een volle (orkest)bak

De kaarten vliegen de deur uit. De voorbereidingen voor het concert zijn in volle gang. En De Boer Op begint steeds meer te leven bij de blaasorkesten. Een mooi moment om Michelle Wassing, dirigent van de Holtense Muziekvereniging, te vragen hoe het met de voorbereidingen gaat.

En Michelle, hoe staat het ervoor?

“Nou, de dirigenten hebben gezamenlijk stukken uitgekozen. In april zijn we er al met een aantal bezig geweest. We hebben toen workshops gehad die verzorgd werden door het Orkest van het Oosten. Per instrumentengroep kregen we een masterclass. Erg leuk om liefhebbers bij elkaar te zetten en ze van elkaar zien leren. Bovendien is het natuurlijk gaaf om te leren van de masters.”

Hoe doen jullie dat eigenlijk, met drie blaasorkesten oefenen? En dan hebben jullie ook nog de afsluiting met het Orkest van het Oosten. Dat moet allemaal gerepeteerd worden. Wie neemt de regie? En hoe oefen je samen?

“We hebben gezamenlijk stukken uitgekozen. Vervolgens gaat iedere vereniging zelf aan de slag. Als de stukken er lekker in zitten, houden we gezamenlijk repetities. Afwisselend in Heino, Holten of Bathmen. De dirigent van de locatie waar de repetitie gehouden wordt neemt het voortrouw. Uiteindelijk delen we voor het concert de stukken op, zodat ieder dirigent een eigen deel van het concert gaat leiden.”

“O ja, wat ook leuk is. Wij mogen als dirigenten van de blaasorkesten ook een stuk dirigeren in het programmadeel van het Orkest van het Oosten. Dat is toch een hele eer. Daarvoor krijgen we trouwens ook een masterclass dirigeren. Daar leer je altijd weer van.”

Leeft er een andere spanning dan voor normale optredens?

“Da’s moeilijk om te zeggen. Bij mij wel in ieder geval. Een paar jaar geleden mocht ik het reünisten-orkest leiden. Alle oud-leden van HMV waren uitgenodigd mee te spelen: toen stonden er meer dan honderd man in de bak. Dat was vet! Dit wordt mogelijk nog grootser!“

“Voor de rest van de leden gaat het natuurlijk pas echt leven als ze exact weten wie wat gaat doen. Nu is het nog wat abstract. Maar reken erop dat bij sommigen de zenuwen wel komen.“

Wat wordt volgens jullie het absolute hoogtepunt van het concert?

“Nou ja het is een heel afwisselend programma, dus ik hoop op een aaneenschakeling van hoogtepunten. En dat alles in de smaak valt natuurlijk. Ik heb zelf het stuk ‘Friendly takeover’ van Oliver Waespi aangedragen: Hoe passend kan een titel zijn voor het concert.”