Fanfare en musical

Berjan Morsink is de enthousiaste dirigent van Blaasorkest Orpheus uit Bathmen. En Orpheus is een van de drie gelukkige blaasorkesten die samen met het Orkest van het Oosten meedoen aan het concert De Boer Op dat plaatsvindt op 25 november in Heino. Alle reden dus om Berjan eens uit te horen over de voorbereidingen.

Berjan zijn jullie er klaar voor?

Nou ja, klaar voor … de voorbereidingen verlopen goed. We zijn nu vier weken bezig. Alle leden van het orkest zijn erg nieuwsgierig naar het verloop van zo’n groots concert. De meeste zijn gewend om met 35 tot 40 man te spelen. Straks staan er meer dan honderd! Gelukkig heb ik zelf meer ervaring met grote orkesten en concerten.

En is er veel contact met de andere orkesten?

We kennen onze medespelers al wel. We hebben op 15 april met de drie blaasorkesten (Ons Genoegen, Muziekvereniging Holten en Orpheus) bij elkaar gezeten. Het Orkest van het Oosten was hier ook bij. Dus helemaal nieuw is het straks niet. We willen als Orpheus goed beslagen ten ijs komen. Dus eerst zelf goed oefenen en dan pas met de andere orkesten gaan repeteren. Maar reken erop dat we samen gaan oefenen! De dirigenten hebben overigens wel contact. Over het programma, welke stukken ingekort moeten worden en wie welk slagwerk doet.

En wat vind je van het programma?

Dat spreekt me erg aan! Het is een aantrekkelijk repertoire met veel gevarieerde stukken. Echte fanfareorkesten die traditionele fanfaremuziek spelen met uitstapjes naar de musical bijvoorbeeld.

Dat klinkt leuk, vertel daar eens wat meer over

We spelen veel fanfaremuziek van Rob Goorhuis. Dat is een van de bekendste componisten in de hafa-wereld van Nederland. Heel herkenbaar! We maken een medley van de musical Soldaat van Oranje. Een groot deel van het publiek kent deze klassieker inmiddels. Een erg leuke afwisseling als je het mij vraagt.

Wat wordt volgens jou het hoogtepunt?

Twee onderdelen springen er voor ons extra uit. Ten eerste een stuk dat we samen met een solist van het Orkest van het Oosten spelen. Een erg mooi werk van Piazolla, een bekende tangocomponist. We nemen zijn stuk: de vier seizoenen van Buenos Aires. Ik ben bezig om het deel ‘Winter’ te arrangeren.

Een tweede hoogtepunt is de gezamenlijke afsluiting van de blaasorkesten met het Orkest van het Oosten. We spelen met zijn allen een stuk van Carl Wittrock. Dit is een nieuwe compositie waar ik erg naar uitkijk.

Komen kijken en luisteren dus?

Ja! Mensen moeten zeker komen luisteren. Alleen al omdat het een unieke samenwerking tussen regionale blaasorkesten en professionele muzikanten is. Het publiek ziet de fanfare in al haar verscheidenheid.